Režisér dokumentu ‚Dear Mama‘ Allen Hughes připravovaném dokumentu o Tupacu Shakurovi + CZ TRAILER

Režisér dokumentu ‚Dear Mama‘ Allen Hughes připravovaném dokumentu o Tupacu Shakurovi + CZ TRAILER

HUGHES HOVOŘÍ O SVÉM NEKONVENČNÍM PŘÍSTUPU K POZNÁVÁNÍ TÉTO HIPHOPOVÉ IKONY TÍM, ŽE HO POZNÁVÁ OČIMA JEHO MATKY AFENI.

Účastníci kulturního festivalu ESSENCE 2022 měli jako jedni z prvních možnost zhlédnout předpremiéru tohoto nového dokumentu o životě a odkazu hudební legendy Tupaca Shakura.

Už z jedné krátké ukázky s příznačným názvem Dear Mama lze snadno vyčíst, že tento dokument je jiný než všechny ostatní, které jsme o Tupacovi viděli, a určitě odhalí i ty stránky umělce, které většina diváků dosud neviděla. Po úvodním promítání se diváci zúčastnili diskuze s režisérem Allenem Hughesem a vedoucí redaktorkou časopisu ESSENCE Brande Victorian a pozorně poslouchali, jak režisér vysvětloval proces vzniku tohoto dokumentu a co ho inspirovalo. Allen prozradil, že mu telefonovala i Tupacova rodina, a přestože zpočátku váhal, vzhledem k tomu, že za Tupacova života měli mezi sebou menší problémy, ujistili ho, že „znát a milovat Tupaca“ znamená projít si s ním takovými věcmi.

Hughes se proto rozhodl zvolit netradiční přístup k poznávání této polarizující ikony hip hopu a jeho raných let a seznámil se s ním očima jeho matky Afeni Shakur. Přestože o Tupacovi bylo natočeno již mnoho dokumentů, právě úhel pohledu snímku Dear Mama FX původně zaujal. „Každý, kdo zná Tupaca, ví, že on a jeho matka byli doslova „dvojčata,“ prozradil Allen a vysvětlil, že Tupac a jeho aktivismus, stejně jako jeho odhodlání bojovat za to, co skutečně považoval za správné, pramenily z jeho matky, která měla neuvěřitelné znalosti o realitě boje nejen černochů, ale konkrétně černošských žen. „Je to věčný boj,“ prohlásil Allen, „a ona to věděla.“ Poté Allen dále rozvedl své důvody, proč se v dokumentu soustředil na Tupacův vztah s jeho matkou, a popsal Afeni jako “ skutečnou černošskou ženu“, která Tupaca inspirovala k tvorbě velkého množství hudby, jež povznáší černošské ženy. „Neznám dnes umělce, který by měl dvě tak úžasné písně,“ dodal.

Když Allen hovořil o některých problémech při tvorbě dokumentu o Tupacovi, vzpomínal, že jednou z nejtěžších věcí bylo, že většina lidí z Tupacova okruhu, nebo dokonce z jeho okraje, se považuje za jeho nejbližší. Když komentoval, jak se snažil tento problém překonat, zjednodušeně poznamenal, že „natáčení dokumentů je jako archeologický výzkum“.

Na závěr rozhovoru Hughes řekl několik slov o tom, čím se tento dokumentární film liší od ostatních, které byly o Tupacovi natočeny dříve. „Měl jsem pocit, že ty, které byly natočeny dříve, nebyly jeho úplným portrétem.“ Premiéra dokumentu „Dear Mama“ je naplánována na letošní podzim na stanici FX.

Překlad: djbeton