Kendrick Lamar – videoklip: NOT LIKE US – diss Drake – vysvětlení a význam textů – překlad djbeton

Kendrick Lamar – videoklip: NOT LIKE US – diss Drake – vysvětlení a význam textů – překlad djbeton

Chceš mě podpořit? Číslo účtu 1844757163/0800 nebo herohero.co/tupaccz

Číslo znázorňuje posloupnost textu a vedle čísla PŘELOŽENÝ TEXT

1 – Vidím mrtvé lidi
Při ohrožování Drakeova života a kariéry odkazuje Kendrick Lamar na známý film Šestý smysl z roku 1999. Hlavní hrdina, kterého hraje Haley Joel Osment, dokáže vidět mrtvé lidi a komunikovat s nimi. Kendrick šeptá stejná slova, která chlapec pronáší svému terapeutovi v nejikoničtější scéně filmu.

2 – Mustard na beatu
Producent Mustard z Los Angeles je podepsán pod značkou časté spolupráce s umělcem YG z Comptonu, která pochází z YGho skladby „I’m Good“ z roku 2011.

To je pozoruhodné, protože Drake se spojil s YG ve snaze zdiskreditovat Kendrickův pouliční kredit v jeho tehdejším dissu „Family Matters“:

Mustard krátce po vydání písně na Twitteru napsal následující:

„Nikdy se neotočím zády ke svému městu …. mám dost nabito“

Mustard sice odmítl zvěsti o tom, že by pro skladbu samploval Nasův „Ether“, ale v produkci se objevuje zrychlený sampl ze skladby „I Believe To My Soul“ od Monka Higginse z roku 1968

4 – Deebo se snaží rapovat, lehký jak trestnej hod
Deebo, kterého ztvárnil herec z Comptonu Tommy Lister Jr., je fiktivní postava z kultovního filmu Pátek z roku 1995. Je vyobrazen jako sociopatický tyran, kterému se nikdo z komunity není ochoten postavit. To je paralela s Kendrickovým zobrazením Drakea v této písni a ve všech předchozích dílech jeho dissů o Drakeovi.
Možná tím také naráží na svou sloku v písni Like That, kde říká: „I’m snatchin‘ chains,“ protože v Pátku Deebo vytrhne postavě řetěz z krku.

—-Deebo je také přezdívka hráče NBA DeMara DeRozana, který v době vydání této skladby hrál za Chicago Bulls. Význam tohoto slova spočívá v tom, že Kendrickovi rodiče pocházejí z Chicaga. Ačkoli DeRozan pochází z Comptonu, má k Drakeovu rodnému městu vztah, protože dříve hrál za Toronto Raptors, jehož je Drake ambasadorem. Kendrick se o DeRozanovi zmiňuje i později v songu:

„Jsem rád, že se DeRoz vrátil domů, vy jste si ho nezasloužili.“

DeRozan je zdatným střelcem trestných hodů, jeho kariérní průměr 84,1 % je jen o 6,9 % nižší než rekord. Kendrick tedy naznačuje, že beefy s jinými rappery jsou pro něj stejně snadné jako pro DeRozana trestné hody.

DeRozan se objevil ve vizuálech k písni „Not Like Us“.

5 – Muž zasažen, volejte ambulanci pro pedofily, tak dýchej
Ambulance pro pedofily? Zvukový poplach, že se pohřešují nebo jsou unesené děti. To se shoduje s barem od Kendricka, že Drake a jeho další kolegové z labelu OVO Sound jsou pedofilové.

6 – Přibiju ho na kříž, bude chodit kolem jak Teezo
Kendrick přirovnává své slovní zničení Drakea k ukřižování, které tradičně zahrnuje přibití nebo připevnění jedince ke kříži – dvěma kolmým dřevěným kvádrům.

Rapper a zpěvák Teezo Touchdown je známý tím, že nosí ve vlasech hřebíky. Spolupracoval zejména s Drakem na písních „Amen“ a „7969 Santa“ z alba For All The Dogs z října 2023.

7 – Co je tohle za blbce, co si chce dokázat v Comptonu?
Kendrick se narodil a vyrostl v Comptonu a poukazuje na svou frustraci z Drakeových neustálých výtek, že se nebojí přijet do svého rodného města.

Drake se již zmínil o tom, že se mu v Comptonu dostává více lásky než Kendrickovi, a to ve své disko skladbě „Push Ups“:

„V tom městě, ze kterého pocházíš, dostaneš víc lásky, negře.“

Krátce poté, co Drake stáhl svůj diss track na Kendricka s názvem „Taylor Made Freestyle“, zveřejnil na Instagramu fotku, na kterém měl tričko Compton Community College. Tuto vysokou školu údajně navštěvovala Lamarova snoubenka Whitney Alford.

—-Ale táhne se to už dlouho, V roce 2015 se Drake objevil na skladbě „100“ od The Game, ke které natočili videoklip v kalifornském Comptonu. V klipu rapper z Comptonu provádí Drakea po svém rodném městě.

Kendrick o Drakeovi mluví jako o jabroni, což je wrestlingový termín, který vymyslel wrestler Iron Sheik a zpopularizoval The Rock. Jabroni má více významů, včetně hloupého člověka nebo „jobbera“, známého také jako „obohacující talent.“ Jediným účelem jobbera je prohrávat se zavedenými wrestlery a zároveň je při tom zviditelňovat, a tím zvyšovat jejich popularitu. Kendrick tím říká, že Drakea nepovažuje za vážnou konkurenci, ale spíše za snadnou výhru. A že výsledek jejich sporu je jistě předem daný jako zápas ve wrestlingu.

8 a 9 – Všichni ať mě klidně nesnáší, ať jdou do prdele i s jejich mámou / Kolik šancí pak máš? Podle mě až moc

Kendrick neomaleně prohlašuje, že se chce Drakeovi postavit bez ohledu na jeho spojenectví v oboru. Uznává možné následky, ale vyjadřuje se k pocitům, které vyjádřil v „euforii“ April 2024:

V písni „6:16 in LA“ Kendrick tento způsob myšlení dále rozvíjí a svou volbu vykresluje jako katalyzátor osobního rozvoje uprostřed nepřízně osudu.

Kendrick také odkazuje na jednu z nejpamátnějších diskografií všech dob, skladbu „Hit ‚Em Up“ od 2paca z června 1996:

„Jdi do hajzlu s tebou a tvou zkurvenou mámou!“

10 – Tohle tělo klidně ponechám někomu dalšímu, jsem jak John Stockton
Kendrick odkazuje na legendu NBA Johna Stocktona z Utah Jazz, který je s 15 806 asistencemi rekordmanem v historii NBA.

Stockton hrál většinu své kariéry po boku silového útočníka Karla Malona, a proto má pověst nahrávače. Malone však proslul tím, že v roce 1983, kdy mu bylo 20 let, oplodnil 13letou dívku.

Kendrick tím nahrává zvěstem o pedofilii, které Drakea obklopují, a zároveň naznačuje, že pokud se rozhodne, může tento moment obratně přejít; předat pověstný míč kterémukoli z řady Drakeových nepřátel.

11 – Zmlátím tě a schovám Bibli, kdyby se Bůh díval
Kendrick dává jasně najevo, že pokud bude muset Drakeovi nebo komukoli jinému ublížit, odloží své pevně zakořeněné křesťanské přesvědčení a hodnoty stranou.

Tento bar se podobá některým slovním hříčkám, které se objevily na skladbě „ELEMENT“ z dubna 2017 – další skladbě, která byla namířena proti Drakeovi:

„Odlož Bibli a jdi oko za oko za tuhle sračku.“

Tento bar také naráží na termín „bible thumper“, který označuje lidi, kteří agresivně šíří své náboženské přesvědčení mezi ostatní.

12 a 13 – Někdy musíš vyskočit z krabice a předvést se / Jak strašák z krabičky, já jsem ten, kdo jim zvyšuje skóre

Kendrick se vrací k verši z Drakeova dissu „Taylor Made Freestyle“ z dubna 2024, který rapuje z pohledu Tupaca Shakura vygenerovaného umělou inteligencí:

„Měl jsi být strašák, jdi a dělej, co děláš.“

Myšlenka být „strašákem“ naráží na to, že nikdo by nechtěl jít proti Kendrickovi, ale Drake tehdy toto označení použil, aby naznačil, že je připraven, ochoten, schopen a nebojí se. Zmínka o „certifikovaném strašákovi“ zde souvisí s předchozí větou, v níž Kendrick říká, že se chystá „vyskočit“, a také s hrou na Drakeovo album Certified Lover Boy ze září 2021.

14 – Celou dobu jdu za ním, přece máš v sobě kus děvky
V druhé polovině verše Kendrick opět upozorňuje na svou schopnost předvídat Drakeovo jednání. Výraz „hoe = děvka“ přispívá k obrazu Drakea, který se bojí, a zároveň naznačuje věci jako promiskuita, ženskost, nedůvěryhodnost a nedostatek morálky.

15 – Vytáhnout kvér, vydírat ho, ať zažije šikanu v Death Row
Na první pohled cela smrti označuje místo, kde zločinci čekají na popravu nebo trest smrti.V tomto případě se však jedná o dvojnásobnou narážku na Death Row Records, nechvalně proslulou nahrávací společnost, kterou v roce 1995 založil Suge Knight, jenž podepsal smlouvu s 2Pacem.Mimochodem, od akvizice v roce 2022 ji vlastní a provozuje Snoop Dogg – který se labelu upsal v roce 1991.

Poté, co Drake a jeho tým producentů využili technologii umělé inteligence k napodobení 2Paca a Snoop Dogga v jeho disko skladbě „Taylor Made Freestyle“ z dubna 2024, bylo možné Snoopa vidět v jeho videoreakci na Instagramu v teplákové soupravě Death Row.

„Vytáhnout“ na někoho odkazuje na akt ohánění se střelnou zbraní, kterému se také hovorově říká „tyč“, zatímco zmínka o vydírání může být dvojnásobným tvrzením vzneseným proti Drakeovi a jeho vydavatelství OVO Sound, stejně jako jemnou narážkou na bar z Kendrickova prvního diss tracku – April 2024 „euphoria“:

Stojí také za zmínku, že „šikanovat Death Row na něj“ zní podobně jako „šikanovat jeho“, což je přesně to, co Kendrick hodlá udělat s disco tracky, které vzešly z jeho a Drakeova dobře zdokumentovaného beefu.

16 – Drakeu, slyšel jsem, že máš rád mladý holčičky
Kendrick přímo přebírá starý Drakeův tweet z roku 2009, kde prohlašuje, že spí s někým tak mladým, že by měl jít do vězení.

————Kendrick pokračuje v obviněních Drakea ze styků s mladšími ženami.

Už v roce 2018 se hodně diskutovalo o přátelství Drakea a herečky Millie Bobby Brown, které vzbudilo zájem kvůli jejich věkovému rozdílu. Vše začalo, když se tehdy teprve čtrnáctiletá Millie setkala s Drakem na jeho koncertě v Brisbane a napsala o tom na Instagram, kde ho označila za „fantastického“ a „skvělého přítele“. Jejich blízké pouto vyvolalo otázky, přičemž někteří zpochybňovali vhodnost jejich vztahu vzhledem k Drakeovu mnohem vyššímu věku a pověsti.

V roce 2010 také kolovalo video, na kterém se Drake na jednom ze svých koncertů začal líbat se sedmnáctiletou dívkou a po zjištění jejího věku řekl:

„Sedmnáct? Proč tak vypadáš? Nevím, jestli se mám cítit provinile, nebo ne, ale bavil jsem se. Líbí se mi, jak se mi tvá prsa dotýkají hrudníku.“

A konečně, Drake dříve chodil s modelkou Bellou Harrisovou, když jí bylo 18 let. Sám Drake však na sociálních sítích zveřejnil příspěvky, které naznačují, že s ní měl vztah, když byla nezletilá. Drakeovi bylo v době zveřejnění příspěvku z roku 2016 30 let, což znamená, že Harrisové bylo 16 let.

17 – Ale raději nikdy nechoď do bloku 1
Vězeňský systém může být pro pedofily/sexuální delikventy hrozivým místem. Kendrick mluví o obvinění ze sexuálního zneužívání a naznačuje, že Drake by měl být v důsledku toho uvězněn.

Kendrick se tak vyjádřil již na svém dřívějším tracku „meet the grahams“:

Kendrick: „On a Weinstein by se měli nechat do konce života zavřít do cely.“

Kendrick by navíc mohl narážet na Drakeovo kontroverzní přátelství s Millie Bobby Brownovou z roku 2018, která byla v té době asi čtrnáctiletým dítětem. Pokud by Kendrick odkazoval na Drakea jako na postavu Brownové Eleven ze seriálu Stranger Things od Netflixu, pomohlo by to tomu, že by blok cely představoval postavu One, která se v seriálu pokusí Eleven zabít. To by obě myšlenky zpětně propojilo, protože je známým faktem, že sexuální delikventi jsou častěji zavražděni než jakákoli jiná skupina vězňů.

18 a 19 – Každé děvce, která s ním mluví a zamiluje se do něj / Hlavně před ním schovejte svou malou sestru
Kendrick Drakea označuje za pedofila a tentokrát varuje jeho potenciální milenky.

Drake vzbudil kontroverze kvůli svým stykům s nezletilými ženami; objevilo se dokonce video, na němž se na koncertě v roce 2010 líbá na pódiu se sedmnáctiletou dívkou.

Tyto řádky slouží jako varování, že pokud Drakea pustíte do blízkosti svých příbuzných ženského pohlaví, vystavujete je nebezpečí.

20 – Prý je Chubbs jediný, komu daruješ svoje starý hadry
Chubbs je důležitým členem Drakeovy společnosti OVO. I když je údajně šéfem ochranky OVO, je známý tím, že se chová jako lenoch, moc nepracuje a kouří velké množství marihuany. Je považován za „pijavici“ v celém labelu. V kontextu poslední věty Kendrick pravděpodobně naznačuje, že Chubbs je ten, komu Drake poskytuje charitu podobnou rodině, zatímco o mladší členy rodiny žen, s nimiž spí, má pouze jiný, pravděpodobně sexuální zájem, než aby jim pomáhal nebo se o ně staral.

Tento bar by také mohl naznačovat, že Drake má jen málo opravdových vztahů. Naznačuje, že Drake nedal svému synovi Adonisovi žádné věci, místo toho se rozhodl dát je Chubbsovi. Jelikož je Chubbs na Drakeově výplatní listině a věří se, že se s ním přátelí pouze kvůli penězům a slávě, je možné, že by měl k Drakeovi slabší vztah než Drake ke svému synovi.

Tím, že říká, že pouze Chubbs dostává Drakeovy dárky, Kendrick naznačuje, že Drakeův vztah s rodinou a synem je slabší než jeho vztah s pokryteckým kolegou, jako je Chubbs.

21 – A tvůj kámoš Party si teď dělá párty se svým nosem
Kendrick se vysmívá užívání drog – konkrétně kokainu – zpěvákem a textařem lableu OVO PARTYNEXTDOOR. Ten byl v roce 2017 zatčen při pokusu o překročení hranic mezi USA a Kanadou, když u sebe měl xanax a oxykodon.

Fanoušci a další lidé už léta spekulují, že má vážný problém se zneužíváním návykových látek.

22 – A Baka zase má nějaký problém, proč tu pořád je?
Travis Savoury, známý jako „Baka Not Nice“, byl dříve bývalým členem ochranky, který od roku 2017 podepsal smlouvu s Drakeovou nahrávací společností OVO Sound, která je součástí Warner Records.

V roce 2014 byl Baka zatčen a obviněn z toho, že nutil 22letou ženu k prostituci a obíral ji o peníze. Případ obchodování s lidmi byl zamítnut poté, co Baka odmítl vypovídat, a místo toho byl odsouzen pouze za její napadení. To vedlo k tomu, že se Drake ve skladbě „Know Yourself“ z roku 2015 zmínil o Bakově propuštění z vězení:

„Možná to bude dovolená, jakmile se Baka vrátí tady na plac.“

Drake také řekl:

„Když se Baka dostal z vězení, mohl se vydat mnoha různými cestami, ale rozhodl se soustředit na hudbu.“

Kendrick zpochybňuje Drakeovo rozhodnutí ponechat si Baka, což souvisí s jeho dalšími obviněními, že Drake je sexuální delikvent.

23 – Certifikovaný milenec? Možná tak certifikovaní pedofilové
Kendrick odkazuje na Drakeovo album Certified Lover Boy ze září 2021.

Kendrickovo použití slova „pedofil“ vychází z obvinění, že Drake obtěžuje nezletilé dívky a projevuje o ně zájem. V roce 2010 například kolovalo video, na kterém se tehdy 23letý Drake na jednom ze svých koncertů začal líbat se 17letou dívkou a po zjištění jejího věku ji políbil.

Zde však Kendrick zřejmě označuje členy Drakeova okolí za sexuální delikventy. Například Travis Savoury, známý jako „Baka Not Nice“, byl bývalý člen ochranky, který v roce 2017 podepsal smlouvu s Drakeovou nahrávací společností OVO Sound. V roce 2014 byl Baka zatčen a obviněn z napadení a obchodování s lidmi.

Kendrick již dříve tvrdil, že Drakeův doprovod byl v květnu 2024 v pořadu „Meet the Grahams“ plný sexuálních delikventů:

Na ho-VO má sexuální delikventy, které si vydržuje za měsíční kapesné.

Na obrázku songu „Not Like Us“ je obrázek Drakeova sídla upravený tak, aby věrně kopíroval moderní registr sexuálních delikventů, který označuje bydliště odsouzeného pachatele. Pozoruhodné je, že uvnitř Drakeova sídla je jich znázorněno 13 jako špendlíky, což opět naznačuje, že celá Drakeova banda jsou sexuální delikventi.

26 a 27 – Proč se chováš jak debil? Nejsi už unavenej? / Chceš to ovlivnit, ale máš to v A mollu
Pravděpodobně se jedná o odkaz na Drakea, který po celou dobu jejich sporu zveřejňoval memy o Kendrickovi, ale může se také jednat o jeho diss track April 2024. V písni „Taylor Made Freestyle“ kanadský rapper použil vokál Kendrickova idolu Tupaca Shakura vytvořený umělou inteligencí:

„Kendricku, potřebujeme tě, zachránce západního pobřeží.“

Kendrick používá hudební akord „A-Minor“ jako dvojsmysl, protože homofonní „a moll“ se shoduje s četnými obviněními vznesenými proti Drakeovi ohledně nevhodného chování s nezletilými dívkami. K-Dot se o tom zmiňuje již dříve ve sloce:

„Drakeu, slyšel jsem, že je máš rád mladé.“

Mimochodem, část Drakeova dissu „Family Matters“ z května 2024 je v tónině A-Minor.

Stejně jako v této části skladby Kendrick protahuje poslední slovo taktu, stejně jako to udělal Drake, aby zdůraznil svou hlášku o Kendrickově obchodním partnerovi a spoluzakladateli PgLang Daveovi Freeovi: „Slyšel jsem, že jedno z těch malých dětí by mohlo být Dave Free.“

Nakonec stojí za zmínku, že stupnice A-moll nevyužívá na klavíru žádné černé klávesy, pouze bílé.

To by mohla být hlubší kritika namířená na Drakea ohledně jeho rasového původu.

28 a 29 – Nemají nás rádi, nemají nás rádi, nemají nás rádi / Nejsou jako my, nejsou jako my, nejsou jako my
Kendrick komentuje, že Drake (a lidé, kterými se obklopuje) „nejsou jako my“, a říká, že nikdo, kým se Kendrick obklopuje, by nekopíroval chování, o němž se ve skladbě zmiňuje, což je kontrast mezi pgLang a Top Dawg Entertainment a OVO Sound, pokud jde o morální zásady, hodnoty a schopnost zapadnout do černošské americké kultury.

Toto téma rasové ohleduplnosti bylo pravděpodobně zaměřeno také na Drakeův dvourasový původ a s ním spojené problémy s přijetím, ať už od něj samotného, nebo od ostatních. Toto téma se v Drakeově kariéře objevilo již několikrát, a to v jeho vlastních skladbách, například v písni „Wick Man“ z listopadu 2023:

Černá Amerika mi ráda připomíná, jak vypadá moje máma.
Jako kdybych na to někdy zapomněl.
Už toho mám dost.

30,31 – Myslíš, že tě Záliv nechá zneuctívat Paca, nigga? / Myslím, že show v Oaklandu bude tvoje poslední zastávka, blbče
V prvním řádku Kendrick kritizuje Drakea za to, že ve svém druhém Kendrickově diss tracku „Taylor Made Freestyle“ napodobuje hlas zesnulého rappera 2Paca pomocí umělé inteligence. Necelý týden po vydání skladby zaslala 2Pacova pozůstalost Drakeovi dopis o zastavení činnosti, v němž požadovala, aby ji „odstranili ze všech platforem“, a uvedla, že je jeho počínáním „hluboce zděšena“; Drake jí vyhověl.

Ve své následné skladbě „Family Matters“ Drake vznesl proti Kendrickovi následující obvinění:

Nemůžu poslouchat lži, které vypouštíš z úst.
Volal jsi do Tupacovy pozůstalosti a prosil jsi je, aby mě zažalovali a stáhli ty sračky.

Zdá se tedy, že Kendrick reaguje na Drakea tím, že říká, že se na situaci nijak nepodílel, ale že Drake měl vědět, že použití 2Pacova hlasu nebude ignorováno ani v jednom případě.

32 – Nevím, proč pořád předstíráš, že jsi Cole?
Drake prý J. Colea pošpinil tím, že ho vzal do své písně „First Person Shooter“ a dovolil mu, aby si myslel, že on, Drake a Kendrick jsou si navzájem rovni. Po Kendrickově reakci na toto tvrzení ve skladbě „Like That“ Cole odpověděl písní „7 Minute Drill“, načež se Kendrickovi okamžitě omluvil a z beefu zmizel pryč. Kendrick naznačuje, že Cole udělal správnou věc a věděl, kde je jeho místo, a podivuje se nad tím, proč si Drake stále myslí, že je schopen se s Kendrickem utkat, místo aby šel v Coleových stopách. Drake si pořád myslí, že je lepší než Cole.

33 – Co je to SOVA? Homo negři a špinavé děvky, ale no tak
Drake je zakladatelem a majitelem nahrávací společnosti OVO Sound. OVO je zkratka pro October’s Very Own a jeho logem je sova, což je narážka na to, že písmena „OVO“ připomínají soví obličej. Kendrick si na to hraje tím, že uráží všechny, kdo jsou s OVO spojeni. „Bird“ je urážka znamenající někoho, kdo je nevýrazný, špinavý a hloupý.

34 a 35 – Publikum není hloupé / Vymýšlej si historky, jaké chceš, Drakeu, lidi nejsou blbí

Drake se snaží využít své slávy a větší fanouškovské základny k tomu, aby utvářel příběh kolem tohoto konfliktu. Lamar například tvrdil, že se Drake snažil v textu písně „Like That“ zastavit a ukončit „euforii“:

„Pokusil se zastavit a upustit od nahrávky „Like That“?
Cože? Tobě se ta deska nelíbí?“

Drake toto obvinění popřel ve svém dissu „Family Matters“

36 – Králičí nora je pořád dost hluboká, klidně můžu zajít ještě dál, slibuju
„Jít do králičí nory“ znamená ocitnout se v situaci, ve které člověk strávil příliš mnoho času a úsilí a nemůže se z ní dostat. Kendrick tvrdí, že v souvislosti s Drakem jde ještě o něco víc, než co dosud prozradil.

37 – B-Rad je zkratkou pro děvku a ty jsi akorát nejhledanější v Malibu
Kendrick odkazuje na film Malibu’s Most Wanted a přirovnává Drakea k hlavní postavě Bradu Gluckmanovi, který se snaží napodobit černošskou kulturu tím, že se stane rapperem pod jménem „B-Rad“. Kendrick si na toto jméno hraje, aby Drakea nazval „děvkou“. Tím Kendrick prohlubuje svůj narativ, že Drake je outsiderem hiphopové kultury a využívá dojmu černošství k tomu, aby podpořil svou rapovou kariéru a vyřešil svou nejistotu ohledně své bisexuální identity.

Pozoruhodné je, že Malibu je populární město v Kalifornii známé svým bohatstvím, předměstským životním stylem a celebritami. V druhé polovině tohoto baru Kendrick popichuje, že Drake patří na místo, jako je Malibu, na rozdíl od drsného prostředí hiphopové stálice západního pobřeží, jako je Compton.

38 – Žádnej zákon není nad tebou, kámo, nosiči míčů, dones jim nakopávač
Kendrick Lamar naznačuje, že Drake nemá žádnou skutečnou autoritu ani moc. Místo toho o něm mluví jako o „chlapci s míčem“, který obvykle pomáhá sportovcům tím, že jim během přestávek ve hře nosí věci, jako je například Gatorade a různé pití.

Dále by to mohlo odkazovat na Drakeovu loajalitu ve sportu. Drake je neustále spatřen na straně hřiště nebo na straně hřiště u různých týmů a je známý tím, že je fanouškem. Možná se Kendrick Drakeovi vysmívá za jeho posedlost sportem, aniž by ho uměl hrát.

39 a 40 – Od roku 2009 jsem měl tohodle zmrda vedle sebe / Vytáhni si kalhotky nahoru a převrať si trenky
Kendrick Lamar oficiálně opustil přezdívku K-Dot v roce 2009, kdy vydal stejnojmenné EP.

Ironií osudu je, že v závěrečné skladbě „Determined“ Kendrick říká:

„Poslouchá Drakea a jediné, co můžu říct, je: „Do prdele!
Tihle negři jsou o tolik lepší než já?‘

Zde používá další šikanózní slovní hříčky v duchu odkazu na „Deebo“, který se nachází v úvodních taktech. Může jít o vyvrácení Drakeovy narážky na to, že K-Dotovi udělal kariéru tím, že ho v roce 2012 vzal na turné, ale také o nenápadnou narážku na jeden z Kendrickových raných singlů „Bitch I’m In The Club“ z ledna 2009.

41 – Co znamená OVO? „Jiná díra na těle?“ Pičo
Kendrick si utahuje z Drakeova vydavatelství October’s Very Own (někdy označovaného jako OVO Sound) podobným způsobem jako v jedné ze svých předchozích skladeb „euphoria“:

„Jo, OV-ho niggové jsou čuráci.“

„The Other Vaginal Option“ může být homosexuální obvinění na adresu Drakea, které uvádí, že místo vaginálního sexu má anální sex s jinými muži.

42 – Nigga, narovnej si záda, všichni v Comptonu chodíme normálně
Tato věta je rýpnutím do Drakeova producenta a člena jeho týmu OVO 40.

OVO 40 má diagnostikovanou roztroušenou sklerózu (RS), autoimunitní onemocnění, které postihuje centrální nervový systém. Je známo, že RS způsobuje poškození nervů a ovlivňuje svaly po celém těle.
Vzhledem k poškození CNS je běžné, že osoby s RS mají s postupující nemocí vážné problémy s držením těla a mohou být shrbené.Kendrick doslova i obrazně říká OVO 40, aby si „srovnal držení těla“. To si pohrává s veršem „převrátil si boxerky“.

Pusha-T použil podobnou hlášku namířenou na 40 a jeho stav ve svém dis tracku z roku 2018 zaměřeném na Drakea „The Story of Adidon“.
„OVO 40 shrbený jako on v 80ti“

43 a 44 – Možná si to dopíšu k doktorátu, řekni své hvězdě ať se neschovává / Ser na Instagram, žádné nadpisy, chci akci

Kendrick mluví o svých věcech. Dost na to, aby tuto hymnu západního pobřeží upevnil celým souborem přesvědčení, doktrínou.

Rok po vydání DAMN. se Lamar stal prvním rapperem v historii, který získal Pulitzerovu cenu, ocenění, které se uděluje „za vynikající výsledky v žurnalistice a umění od roku 1917“.
Tento případ kritického uznání mu vynesl módní přezdívku „Pulitzer Kenny“ a titul amerického básníka.

Tento diss by mu mohl dokonce vynést doktorát.

Kendrick se Drakeovi vysmívá a říká mu, aby přestal psát příspěvky na Instagram, přestal psát nadpisy a vrátil se do akce.

V době vydání byla jedinou Drakeovou reakcí na „Meet the Grahams“ jeho instagramové stories, v níž žádal lidi, aby našli jeho údajnou skrytou dceru.

45 – To já dělám rukama, ty na to jebeš a jen si leštíš nehty
Kendrick Lamar pokračuje v tématu, které zopakoval v dubnu 2024 v songu „euphoria“, když řekl:

„Když to vezmeš tam, já to vezmu dál.
Psst, to je něco, co nechceš udělat.“

Potenciálně naráží na Drakeovo nedávné poblouznění tím, že si nechává lakovat nehty; to se obecně připisuje jeho spojení s rappery, jako je Lil Yachty.

46 a 47 – Šukal jsi starou od Lil Wayna, ten byl zatím v base, pěknej podvodník / Pak si vytetoval pičovinu na svůj ksicht a jemu se omluvil

Když byl Lil Wayne – Drakeův mentor a tehdejší šéf labelu – v roce 2010 uvězněn, Drake se Wayneovi přiznal, že spal s jeho tehdejší partnerkou, modelkou a herečkou Tammy Torres.

Wayne se této zrady dotkl ve svých skladbách „6 Foot 7 Foot“ a „How To Hate“ z let 2010 a 2011, ale své pocity podrobně rozebral ve svém vězeňském deníku, který vydal v roce 2016 pod názvem Gone ‚Til November: A Journal of Rikers Island. Následující úryvek koloval v roce 2015:

Probudil jsem se a stále se cítil podělaný z toho podělaného dne, který jsem měl. Bylo to peklo! Jsem zvyklý se se svou holkou [denně] hádat, ale zjištění, že šuká s Drakeem, bylo to absolutně nejhorší, co jsem mohl zjistit.

Jako chlapa mě to upřímně bolelo, a ne proto, že to byl Drake. Mohl to být kterýkoli muž a bolelo by to stejně. Říkala, že se to stalo dávno předtím, než jsme se dali dohromady, ale nikdy mi to neřekla. Když za mnou Drizzy přišel, říkal: „Jo, je to pravda… nechovej se k ní takhle, protože jsem ji přefikl.“ A já jsem mu to řekl. Sakra!

Tohle jsou přesně ty kecy, které člověk nikdy nechce zjistit, když je zavřenej. Nebo možná jo, protože jen Bůh ví, co bych udělal, kdybych teď nebyl zavřenej. Jakmile jsem to zjistil, řekl jsem jim, ať mě prostě zavřou, a posledních pár dní jsem byl v podstatě sám v cele. […] Jako chlap to přiznávám: že mě to fakt nasralo.

Z toho vyplývá, že Kendrick zkresluje časovou osu, ať už záměrně, nebo ne. Případně z toho může vyvozovat, že Tammy lhala o tom, kdy se s Drakem vyspala.

Kendrick se zmiňuje o tom, že si Drake nechal vytetovat Waynův obličej na levý triceps v roce 2017, tedy přibližně dva roky poté, co se objevil výše uvedený úryvek z deníku. Kendrick naznačuje, že vzdát mu tímto způsobem hold je vzhledem k roli, kterou Drake sehrál při zraňování jeho mentora, nedostatečné.

Kendrick tím možná naráží také na Drakeovo tetování obličeje nad pravým obočím z roku 2023, na němž je napsáno „miskeen“. Tento výraz je údajně torontským slangem pro „sladký a nevinný“, ale v arabštině jde o slovo, které se překládá jako „chudý a ubohý“. Vzhledem k tomu, že Kendrickovi primárně slouží k diskreditaci Drakea tím, že ho odhaluje jako údajného pedofila, mohl by si Kendrick hrát s oběma těmito významy, konkrétně s Drakeovým „chudý a ubohý“ za cíl „sladký a nevinný“.

48 – Jsem rád, že se DeRoz vrátil domů, vy jste si ho nezasloužili
Kendrick odkazuje na DeMara DeRozana, známého také jako „De-Roz“, který je profesionálním basketbalistou a šestinásobným účastníkem zápasů NBA z Comptonu v Kalifornii, Kendrickova rodného města. DeRozan hrál za jediný kanadský tým NBA Toronto Raptors, jehož je Drake globálním ambasadorem. Kendrick naznačuje, že DeRoz je úžasný hráč, neboť Raptors plně nedocenili jeho schopnosti. DeRozan byl v roce 2018 vyměněn z Raptors do San Antonia Spurs, DeRozan nyní hraje za Sacramento Kings v domovské Kalifornii.

49 – Od Alondry až po Central by negr neměl mluvit o Sereně
Kendrick Drakea varuje, aby už Serenu Williamsovou neznevažoval, zejména v Los Angeles, protože stejně jako Kendrick vyrostla v Comptonu. Alondra Boulevard je západo-východní dopravní tepnou a Central Avenue je severojižní dopravní tepnou, které se v Comptonu kříží vedle Tragniew Parku, kde Venus a Serena v mládí hrály tenis.

Drake a Serena spolu údajně měli romantický vztah v roce 2015 podle TMZ Sports, kdy se objevily fotografie, na nichž byli spatřeni, jak se líbají v restauraci:

V roce 2022 se Drake zmínil o Sereně ve skladbě Middle Of The Ocean, kde se Drake naváží do Serenina manžela a nazývá ho sukničkářem:

„Na okraj, Sereno, tvůj manžel je sukničkář.
Tvrdí, že nemáme problém, ale…
Ne, to není tak, jako bys přišel jen pro sushi.
Můžeme na to klidně vletět jak na Suzuki.“

Jak jsme se dozvěděli v tomto sporu, Kendrick má nulovou toleranci k nerespektování rodiny, takže Drake nerespektování Serena manžela může být důvodem, že Kendrick vstoupil na její obranu. Jak Kendrick rapoval v předchozí Drakeově diss tracku „meet the grahams“:

„Ale posral jsi to v okamžiku, kdy jsi mluvil o mé rodině.“

50 – Tvůj domácí potřebuje předvolání, je jak predátor v hejnu
Kendrick potvrzuje své obvinění, že Drake je pedofil. Sexuální delikventi jsou v USA prostřednictvím Meganova zákona ze zákona povinni být veřejně identifikovatelní pro svou místní komunitu. Tato věta ztělesňuje obrázek z náhledu songu na youtube, protože zobrazuje Drakeovo torontské sídlo za 100 milionů dolarů ve photoshopu na aplikaci GPS pro sexuální delikventy s různými pingy nad panstvím:

Sídlo, které Drake nazval „Velvyslanectví“, bylo přesně to, které navrhl jako sídlo, na které bude proveden zátah kvůli sexuálním zločinům v jeho dissu „meet the grahams“ z května 2024.

„Na tvoje velvyslanectví se také chystá razie, je to jen otázka času.“

53, 54 – Jo, všichni se na mě dívají a já tohle pošlu Pacovi / Klidně si mě označ jak chceš, já tě potopím dolů
Kendrick přiznává, že je ve středu pozornosti, a zároveň se snaží poukázat na skladbu All Eyez On Me od 2Paca z února 1996. Mnozí, včetně Kendricka, považovali za nechutné, když Drake ve svém dis tracku „Taylor Made Freestyle“ z dubna 2024 replikoval podobiznu zesnulého rappera pomocí A.I. – Tupac Shakur’s Estate šel tak daleko, že v reakci na to poslal dopis o zastavení činnosti. Kendrick z toho Drakea obvinil i ve skladbě „euphoria“ z dubna 2024:

„Někdo mi řekl, že máš prsten, na Boha, jsem připraven zdvojnásobit peníze
Radši to udělám, než abych nechal kanadskýho negra, aby se Pac obracel v hrobě“

Může se také jednat o další část výkřiku o 2Pacovi, protože 2Pac se v 90. letech minulého století proslavil spory s celou nahrávací společností Bad Boy Records. Kendrick dává najevo, že chce Drakeovu nahrávacímu labelu OVO Sound zatopit se stejnou vášní.

56 a 57 – Kolik tracků mám ještě na skladě? / Jeden, dva, tři, čtyři, pět a dalších pět?
Kendrick tvrdí, že má na skladě deset dissů. Zatím jsme jich slyšeli pět:

„Like That“ – 22. března
„euphoria“ – 30. dubna
„6:16 in LA“ – 3. května
„meet the grahams“ – 3. května
„Not Like Us“ – 4. května

Vzhledem k exponenciálně se zkracující době mezi jednotlivými dropy není nepravděpodobné, že Kendrick nakonec svůj slib splní.

58 – Dábel je lhář, Bůh v poloze 69
Kendrick Lamar používá zkomolenou verzi „The Devil is a Li[ar]“, což je běžné rčení, které naznačuje, že se jiná osoba snaží být zákeřná nebo že situace není taková, jak se zdá. Tento idiom vychází z biblického verše Jan 8:44.

Slovo „fanoušek“ zde slouží jako zkratka pro „Freaky Ass Nigga“. Lze také zmínit, že Drake je označován spíše za fanouška/diváka „černošské kultury“, než že by byl její součástí. To je podpořeno tím, že Kendrick nazývá Drakea kolonizátorem, a ne kolegou. Zatímco 69 je známá sexuální poloha. Jedná se o rýpnutí do Drakea, samozvaného „boha 6“, a také o nepřímou narážku na jeho sexuální promiskuitu; včetně zvěstí o pedofilii.

60,61 – Ubalíme si tě, jako čerstvou trávu / Za mnou stojí město, musíme vyjít ven

„Za“ nebo „zaza“ je slangový výraz pro marihuanu nebo konopí. Kendrick naznačuje, že může snadno „vykouřit“ nebo zlikvidovat své protivníky, jako když si ubalí jointa nebo blunt.

Na marihuanu se běžně odkazuje v rámci hip hopu na západním pobřeží. Zde, přestože Kendrick Lamar běžně prohlašuje, že trávu nekouří a alkohol pravidelně nepije, je čas zvýšit kolektivní morálku všech městských center od Los Angeles po The Bay a až po Atlantu.

62,63,64,66,67 – Kdysi dávno jsme všichni chodili v řetězech / A ten borec je zase mimo, prý jsme všichni otroci / Atlanta byla Mekkou, kde se stavěly železnice a vlaky / Osadníci využívali měšťáky, aby zbohatli / Teď je už rok 2024, stejná agenda

Tyto řádky jsou zřejmě reakcí na Drakeova slova, která zvolil v songu Family Matters z května 2024:

Vždycky rapuješ, jako bys chtěl osvobodit otroky.
Chováš se jako aktivista, výmysl jak prase

Drake se ve stejné písni zmínil také o Atlantě:

Víkendová hudba se hraje na všech místech, kde mají kluci trochu víc hrdosti
Proto se všichni tví přátelé mizejí do Atlanty, platí jen za to, aby našli průvodce

Toto odloučení mu znemožňuje pochopit význam Atlanty v Georgii jako černošské Mekky nebo svatého města, a to jak tehdy, tak i dnes. Lamar přirovnává Drakeův zájem o spolupráci s množstvím afroamerických umělců z Atlanty k vykořisťování, kterého se dopouštěli „osadníci“ v době otroctví, přičemž Drakeovy zájmy jsou čistě sobecké – zvýšit svou pouliční důvěryhodnost a vydělat více peněz, nikoli zapojit delší historii afroamerického boje na celém Jihu.

68 – Do Atlanty jezdíš, když potřebuješ zvýšit stav účtu
Kendrick tvrdí, že Drake jezdí do Atlanty, aby spolupracoval s tamními umělci, a to čistě proto, aby vydělal nějaké peníze.

Jak Kendrick popisuje v nadcházejících verších, je to obvykle proto, aby se zvýšila Drakeova důvěryhodnost na ulici a aby Drakea hrála rádia ve více městských lokalitách, což mu nepřímo vydělá více peněz tím, že vystaví svou značku jiné demografické skupině.

Tím se ještě více prohlubuje Drakeovo obvinění, že je kulturním supem a zneužívá černošskou komunitu k finančnímu zisku. Drake se vidí úplně mimo ně, pouze je navštěvuje a usiluje o jejich souhlas, aby vydělal na bojích, ke kterým Drake nemá vztah.

69 – Tohle vysvětlím klidně všem, tohle je výzva pro všechny
V roce 2018 byla Drakeova skladba „In My Feelings“ použita pro mega-virální taneční výzvu Kiki, kdy lidé na sociálních sítích zveřejňovali videa, jak vyskakují z jedoucích aut a tančí na píseň v refrénu, kde se Drakeovi stýská po ženě.

70 – Zavolal jsi Futureovi, když tě nehráli v klubu, že?
Kendrick tvrdí, že Drake spolupracoval s Futurem jen proto, aby ho hráli v městských klubech.

Future a Drake poprvé spolupracovali v roce 2011 na skladbě „Tony Montana“. Přibližně v této době čelil Drake kritice a skepsi některých hiphopových puristů a fanoušků, kteří zpochybňovali jeho autenticitu a pouliční důvěryhodnost kvůli jeho minulosti dětského herce v seriálu „Degrassi: The Next Generation“ a jeho melodičtějšímu, jemnějšímu stylu ve srovnání s tvrdším rapem některých jeho vrstevníků. To vedlo ke smíšenému přijetí v tradičních hiphopových kruzích, kde se často vedly debaty o jeho místě a žánru. Kvůli těmto pravidelným diskuzím se Drakeova hudba na rozdíl od Futureovy pravidelně nehrála v městských klubech. Kendrick tvrdí, že tato spolupráce se projevila pouze v podpoře Drakeovy hudby v městských klubech.

71 – Lil Baby ti zas zvětšil tvůj gangsta styl, že?
Kendrick naznačuje, že Drake spolupracoval a trávil čas s Lil Baby jen proto, aby zvýšil svůj kredit, a že jeho používání slangu není autentické. Tím se opakují názory vyjádřené v předchozích dissích, zejména v písni „euphoria“, kde Kendrick tvrdí, že Drake si vybudoval „gangsterskou“ osobnost jen proto, aby se cítil v branži přijatý a vypadal „dostatečně černě“.

Kolik dalších černošských funkcí chceš, než budeš mít konečně pocit, že jsi dostatečně černý?

72 – 21 tě naučil trochu pouličního kreditu
Drake v posledních několika letech intenzivně spolupracoval s 21 Savage, který je mezi posluchači považován za gangsterského rappera, a sdílel s ním mnoho písní, které se datují od Drakeova alba „Sneakin'“ z roku 2016, a dokonce spolu sdíleli společný projekt Her Loss, aby oslovili více posluchačů hudby trap/street life.

Dalo by se to chápat tak, že Drake podporuje 21 Savage, aby se stal jeho sponzorem, někým, koho bude mít, kdo ho podpoří a potvrdí, aby ho lidé z Atlanty a posluchači hudby 21 Savage přijali. Dává mu „pouliční kredit“, který si nezaslouží legitimně. Zdá se, že Drake se tak snaží udržet si image „drsňáka“ tím, že se stýká s lidmi, kteří v minulosti patřili ke gangům.

73,74,75 – Thug tě nutil, aby sis nasral do hlavy, co? / A Quavo, aby ses hlásil ke své čtvrti Northside? / 2 Chainz říká, že jsi dobrej, ale lhal

Následuje řada narážek na předchozí songy.

Thug byl dlouho spojován s gangem, od lyrických odkazů až po zvěsti o tom, že Thug vede pouliční gang Young Slime; Quavo zpíval o Northside jako součást Migos; 2Chainz featuring Drakea na No Lie.

Ačkoli to může být přitažené za vlasy, dohromady by tyto řádky mohly vyprávět příběh. Prostřednictvím Young Thuga Drake věřil, že i on je „slime“ neboli člen gangu. Quavo však Drakea povzbuzoval, aby se hlásil k Northside (AKA, předměstí, kde Drake vyrůstal.) Bez ohledu na to, jak se Drake identifikuje, je však jisté jedno: Drake není „dobrý“, ani cool, ani někdo, koho by stálo za to zbožňovat.

76 – A ty když potřebuješ pár dolarů, běžíš do Atlanty
Každý rapper zmíněný v předchozích verších písně pochází z Atlanty v Georgii. Drake je často kritizován za to, že je kulturním supem, a Atlanta je jedním z epicenter hiphopové kultury. Kendrick naznačuje, že když Drake potřebuje další hit nebo novou flow, kterou by mohl ukrást, jede do Atlanty a využije talenty, které tam už existují, bez toho aby vymyslel, nebo napsal něco nového.

77 – Ne, nejsi kolega, jsi zasranej kolonizátor
Termín „kolonizátor“ označuje Drakeův vztah k hip hopu a černošské kultuře. Lamar používá rozdíl mezi „kolegou“ a „kolonizátorem“, aby naznačil, že Drake, který je napůl běloch, těží z černošské kultury a přivlastňuje si ji, aniž by plně chápal zkušenosti a boje černochů. Stejně tak je Drake dlouhodobě obviňován z neautentického přejímání přízvuků, kdy si například přivlastňuje jamajský patois pro svůj vlastní finanční prospěch.

Označení Drakea za kolonizátora je v současné době oblíbeným vtipem na X, kde se kolektivní reakce soustředí na Drakeovo nakupování „hiphopových památek“ podobně, jako když se britští kolonizátoři zmocňovali a plenili artefakty v zahraničí pro svá muzea a výstavy. Drakeův nákup Tupacova prstenu, který se stal zábleskem už v Lamarových textech, je jen jedním z příkladů.

78 a 79 – Záležitost rodiny a pravdy o ní / Byl to Boží plán, jak vám všem ukázat lháře

„Family Matters“ je Drakeova odpověď na dvě Kendrickovy skladby: „euphoria“ a „6:16 in LA“.

Nicméně „6:16 in LA“, „Family Matters“ a „meet the grahams“ byly zveřejněny během 24 hodin.

Kendrickova zmínka o „Family Matters“ v této skladbě přímo ukazuje, že tento singl je nově nahraný a následuje po vydání „meet the grahams“ den předtím.

80,81,82,83 – Jsi můj kámoš? / Jsme si blízcí? / Krok sem, krok tam / Zase krok sem, krok tam

Mnozí fanoušci věřili, že Drakeova výhoda v jejich sporu bude spočívat ve vytvoření klubově přívětivé disko skladby a málokdo očekával, že ho Kendrick porazí. Jednoduchý taneční návod připomíná Drakeův singl „Toosie Slide“ z roku 2020. Kendrick také přidává poctu názvu svého alba Mr. Morale & The Big Steppers z roku 2022.

Lamar opět poněkud falešně vyzdvihuje přátelství, stejně jako to udělal v dubnu 2024 v písni „euphoria“. Po výměně urážek a osobních útoků je jasné, že Kendrick a Drake nejsou přátelé ani v nejmenším.

Překlad: djbeton

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *