Eminem v projevu při uvedení v listopadu 2022 do „Rock & Roll Hall of Fame“ ocenil hiphopovou komunitu, která ho vychovala – PŘEKLAD PROSLOVU

Eminem v projevu při uvedení v listopadu 2022 do „Rock & Roll Hall of Fame“ ocenil hiphopovou komunitu, která ho vychovala – PŘEKLAD PROSLOVU

„Vím, že jsem rapper, a tohle je Rock and rollová síň slávy, do které už bylo uvedeno jen pár z nás.“

EMINEMOVO uvedení do ROCK & Roll Hall of Fame je vzhledem k historii této instituce, která přehlíží nejvlivnější a nejprůkopničtější černošské hiphopové umělce, velkou poctou, ale sobotní slavnostní uvedení bylo přesto oslavou jeho přínosu tomuto žánru.

Sám rapper tuto skutečnost ve svém proslovu při uvedení do ceremoniálu připustil a řekl, že pravděpodobně existovalo několik důvodů, proč tam v sobotu večer neměl být. „Vím, že jsem rapper, a tohle je Rock and rollová síň slávy a právě teď je nás tam jen pár, kteří už byli uvedeni.

(Později Em žertoval: „V roce 2007 jsem málem umřel na předávkování, což bylo docela na hovno, protože – Hailie, zacpi si uši – protože drogy byly kurevsky lahodné.“)

Eminem věnoval většinu svého projevu jmenování nesčetných rapperů – od kultovních hrdinů až po své multiplatinové kolegy – kteří ho inspirovali a podpořili jeho kariéru. „To byly moje rockové hvězdy,“ řekl Em. „A chci jen říct, že tohle je jen pár jmen, o kterých doufám, že se v budoucnu bude uvažovat o jejich uvedení. Protože bez nich by tu spousta z nás nebyla. Já vím, že já bych tu nebyl.“

Eminem si místo v „Rock & Roll Hall of Fame“ vysloužil hned v prvním roce své kandidatury, tedy v roce, kdy jeho čtvrté studiové album The Eminem Show slaví 20. výročí. Deska obsahovala hlavní singly „Without Me“ a „Cleanin‘ Out My Closet“, které se připojily k ještě delšímu seznamu hitparádových a éru definujících nahrávek, jako jsou např. skladby „The Real Slim Shady“ a „Stan“ na LP The Marshall Mathers, „My Name Is“ na LP The Slim Shady.

Rapper se proslavil díky alba Encore z roku 2004, na kterém se objevily hity jako „Just Lose It“, „Like Toy Soldiers“, „Mockingbird“ a „Ass Like That“. V následujících letech Eminem přečkal kariérní vzestupy i pády s řadou hitů, včetně velkolepého návratu s „Not Afraid“, hitů „Love The Way You Lie“ a „The Monster“ s asistencí Rihanny a dalších zásadních hitů, jako je „Romans Revenge“ od Nicki Minaj.

Eminem se tak připojil ke skupinám Run DMC, N.W.A., Jay-Z, LL Cool J, Biggie Smalls, Tupac Shakur, Public Enemy, Beastie Boys a Grandmaster Flash and the Furious Five jako jediní hiphopoví umělci, kteří byli uvedeni do této instituce v její téměř 40leté historii.

Eminemův projev v „Rock & Roll Hall of Famezačíná na youtube videu od 11:20 minut

Uvědomuji si, jaká je to pro mě čest, že jsem dnes večer tady a jaká je to výsada dělat hudbu, kterou miluji – hudbu, která mi v podstatě zachránila život. Kam ten člověk – kam se poděl Dre? Muž, který mi zachránil život, dámy a pánové, Dr. mortherfucking Dre. Takže se pokusím, aby to bylo co nejrychlejší a nejbezbolestnější. Kurva, koktám a tak, chci říct, Ježíši Kriste.

Takže bych tu dneska vlastně asi neměl být, a to hned z několika důvodů. Zaprvé vím, že jsem rapper, a tohle je Rokenrolová síň slávy a právě teď je nás tu jen pár, kteří už byli uvedeni. Ale je nás jen pár. Zadruhé jsem v roce 2007 málem umřel na předávkování, což bylo docela na hovno, protože – Hailie, zacpi si uši – protože drogy byly kurva super. A já si myslel, že nám to klape, člověče, ale musel jsem jít a všechno to posrat a vzít si jich moc. Dobře, Hailie, můžeš…

Dobře, takže… Počkejte, ztratil jsem úplě nit. Paule, říkal jsem – říkal jsem, že drogy jsou výborné, že? A nakonec jsem se musel opravdu probojovat, abych se pokusil prorazit v téhle hudbě. A jsem tak poctěn a jsem tak vděčný, že můžu být tady a dělat hip-hopovou muziku, protože ji tak miluju. A říká se, že nepracuješ ani den, když svou práci miluješ. Tahle část mě moc nebaví, ale dobře.

Když se říká, že k výchově dítěte je potřeba rodina, tak k mé výchově byl potřeba celý žánr a kultura. Říká se, že úspěch má mnoho otců, a pro mě to rozhodně platí. Takže ať už byl můj vliv na hip-hopovou hudbu jakýkoli, nikdy bych to nedokázal nebo nemohl dokázat bez některých zásadních umělců, které se chystám zmínit.

A tohle je seznam, který jsem dal dohromady včera a pořád jsem ho doplňoval a doplňoval, takže jestli jsem na někoho zapomněl, tak se omlouvám, ale tohle byli moji učitelé. 2 Live Crew, Tupac, Third Bass, The Alliance, Apache, Audio Two – Milk Dee, co je? Awesome Dre, Beastie Boys, Big Daddy Kane, Big Pun, Big L, Biz Markee, Notorious B.I.G. samozřejmě. Black Moon, Boogie Monsters, Brand Nubian, Brother J z X Clanu, Buckshot, Casual z Hieroglyphics, Chill Rob G, Chubb Rock, Chuck D a Public Enemy. Cypress Hill, D-Nice, Dana Dane, De La Soul – teď jsem asi ve třetině. Def Jef, Del the Funky Homosapien, DJ Quik, Dr. Dre, samozřejmě. Dres z Black Sheep, Ed O.G., EPMD, Fat Boys, Fat Joe, Fu-Schnickens, Gang Starr, Geto Boys, Heavy D, House of Pain, Ice Cube, Ice-T, The Intelligent Hoodlum, JJ Fad, Jaz-O, Jazzy Jeff and the Fresh Prince, Just Ice, K-Solo, Kid and Play. Jsem v polovině !

King Sun, King Tee, Kool G Rap, Kool Moe Dee, KRS-One, Kwame, Lakim Shabazz, Large Professor, Leaders of the New School. Starý pán, kde jsem ho jen viděl? Jediný LL Cool J – miluju tě, brácho. Lord Finesse, Lords of the Underground, Mantronix, Masta Ace, MC Breed, MC Late, MC Shan, Melle Mel, Merciless Ameer, Mobb Deep, Monie Love, Nas, Nwecleus, Onyx, Organized Konfusion, Outkast, Andre 3000, Paris, Pharcyde, Queen Latifah, Rakim, Redhead Kingpin, Pete Rock a CL. Už to skoro bude.

Redman, Roxanne Shante, Run-D.M.C., Salt-N-Pepa, Slick Rick a Doug E. Fresh. Snoop Dogg, Souls of Mischief, Special Ed, Stetsasonic – teď jsem se dostal až k „S“. Super Lover Cee a Casanova Run, D.O.C., The Roots, Black Thought, Skinny Boys, Tony D, Too $hort, Treach z Naughty by Nature, A Tribe Called Quest, U.T.F.O., Whodini, Wise Intelligent and the Poor Righteous Teachers, Wu-Tang Clan a YZ.

To byly moje rockové hvězdy. A chci jen říct, že to jsou jen některá jména, která, jak doufám, budou v budoucnu zvážena pro uvedení do seznamu. Protože bez nich by tu spousta z nás nebyla. Já vím, že já bych tu nebyl. Takže to je všechno, co k tomu chci říct. Vím, že tohle uvedení má být o tom, že budu mluvit o sobě a tak, ale na to seru. Bez nich bych tu nebyl. Jsem absolvent střední školy s hiphopovým vzděláním a tohle byli moji učitelé. A je to jejich noc, stejně jako moje. Takže děkuju.

Překlad: djbeton

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *