Co řekl 50 Cent o Tupacovi? – PŘEKLAD

Co řekl 50 Cent o Tupacovi? – PŘEKLAD

50 Cent a jeho názor na Tupaca

„Každý rapper, který vyrostl v devadesátých letech, vděčí za něco Tupacovi. Lidé se ho buď snaží nějakým způsobem napodobit, nebo se vydávají jiným směrem, protože se jim nelíbilo, co dělal on. Ale ať už si o něm myslíte cokoli, rozhodně si vytvořil svůj vlastní styl: Nezněl jako nikdo před ním.

Moje nejoblíbenější Tupacovo album je The Don Killuminati. Bylo nahráno poté, co byl postřelen a strávil nějaký čas ve vězení. Bylo to, jako by mu doktor řekl, že umře, a on se snažil všechno dostat na papír. To je něco, co průměrný rapper prostě nedokáže: postavit celé album na tomto konceptu a zůstat v tomto negativním prostoru. Každý ví, že umře. Ale když se ocitnete v ohrožení života, přemýšlíte o tom trochu víc.

Tupacovy agresivní songy mám prostě nejraději. „Hail Mary“ je naprosto dokonalá: „Picture paragraphs unloaded/Wise words being quoted“. Většina dnešních umělců prostě není dost chytrá na to, aby tohle napsala, nebo dost upřímná na to, aby napsala větu jako: „I ain’t a killer but don’t push me.“ (Nejsem zabiják, ale netlačte na mě). V dnešní době vám rappeři prostě řeknou: „Já tě zabiju.“ Tohle je prostě pravda.

Tupac byl jako kamera. Je neuvěřitelné, kolik toho napsal – kolik toho zdokumentoval. Pro mě byl Pac spíš básník než rapper. Vždycky poznáte, když slyšíte Tupacovy verše. Ty texty psal bez hudby. Notorious B.I.G. byl víc melodický – jsem si jistý, že psal svoje sračky bez pera a přes hudbu – ale Pac se prostě vypovídal ze svého života. Problém byl v tom, že to dělal, když se na něj upíraly zraky veřejnosti, a všechno, co vytahoval, se prostě rozšířilo, a tehdy se mu to vymklo z rukou.

Všichni na východním pobřeží jsme Tupaca milovali. Všechno, na čem záleželo, byla hudba. Ten spor mezi východním a západním pobřežím byl jen osobní spor. Teď, když tu není, je větší než kdy dřív. Pořád dokážu poslouchat dvě nebo tři Tupacova CD. Někdy si pustím Tupacovy nejlepší písničky a pak Biggieho nejlepší písničky. Pak se připravím na další projekt.

Laurence Fishburne mi jednou řekl, že nemá rád Tupaca. Řekl mi, že to bylo proto, že Tupac byl mnohem chytřejší než všichni kolem něj. Říkal, že se mu nelíbilo, jak se Tupac choval, protože věděl, že Tupac to ví nejlépe. Pochopil jsem, co tím myslel. Ale stejně jsem se na něj podíval, jako by mě tím provokoval.“

Překlad: djbeton

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *