Jaké byly nejzásadnější momenty v životě Tupaca, jednoho z nejslavnějších rapperů historie?

Jaké byly nejzásadnější momenty v životě Tupaca, jednoho z nejslavnějších rapperů historie?

Z pohledu fanouška a člověka, který překládá Tupaca více než 10 let a vlastní stránky tupac-cz.cz, kde může každý najít přes stovku rozhovorů, překladů básní, filmů, citátů, oficiálních videoklipů, zajímavostí a novinek. Tady to máte.

1971: Tupac se narodil 16. června roku 1971, jeho matka byla v průběhu skoro celého těhotenství ve vězení, ze kterého se dostala jen díky znalostí zákonů. Pac se narodil jako Lesane Parish Crooks, v Bronxu, New Yorku. Své jméno mu maminka Afeni změnila podle Inckého revolucionáře – Tupac Amaru, což znamená „zářící had“ a příjmení Shakur pochází z arabštiny a znamená „vděčný Bohu“.

1983: Afeni přihlásila tehdy 12-ti letého Tupaca do divadelní skupiny v Harmlemu. Tupac si tam zahrál své první představení „A Raising Sun“ postavu Travise. Jeho role, zájem obecenstva a to, že mohl být někým, ho natolik udivil, že chtěl být sebevědomým hercem a vždy v první řadě celého děje.

1986: Jeho otčím Mutulu Shakur je zatčen a odzkoušen na 60-let za údajné přepadení banky, tedy události z roku 1981. Podle mě to byl jeden z důvodů, proč Tupac velmi uznával ženy, respektoval je, protože mu chyběl ve výchově „mužský vzor“. To proto se na každou svou životní situaci díval z pozice muže a ženy, to proto byl v textech takový, jaký byl, zároveň drsný a něžný. Když srovnáme např. song Dear Mama, kde respektuje matky, které žijí samy a vzdává lásku své mamince Afeni – když to srovnáme s takovými hity jako je Hit Em Up, song plný násilí, vulgarismu a cíleného útoku na tehdejší East Coast Puffyho a Biggieho. 2 v jednom. Dva lidi v jedné osobě, jeden z důvodů byl i ten, že Tupac se narodil ve znamení blížence. Člověk, který býval v rozporu, hledal sám sebe a potřeboval se vyjadřovat a nahrávat každý den 2-3 songy.

1988: Pac s maminkou a sestrou Sekyiwou se stěhují do Marin City, do Kalifornie. Dle jeho slov ho „opuštění školy natolik ovlivnilo, že už nebyl schopen se nikdy vrátit do školy.“

1990: Leila Stenberg, žena která mu hodně pomohla tím, že přímo ve svém domě pořádala „hip-hop večery plné poezie“. Tupac tam tehdy poznal hodně lidí a vyzkoušel si nanečisto to, jak pracovat se slovy, jak si získat dav. 

1990: Tupac si začal říkat: 2Pac. Díky manažerce Leily Stenberg se seznámil s celou rap-skupinou Digital Underground, kterou vedl „velko-nosý“ Shock-G. Přidal se ke skupině a dostal i nového managera, Atrona Gregoryho, jeho pozice na koncertech byla – tanečník, bavič a rapper.

1991: Neukázněné přecházení silnice, tzv. „jaywalking.“ Říkáte si, že se nic nemůže stát, přejdete silnici mimo přechod pro chodce. Tupaca ale postihla následující událost. Z auta vystoupila dva agresivní policisté, začali se hádat, překřikovat jeden přes druhého, ti poté hodili Tupaca na zem, mlátili ho obuškem, kopali do něj. Tupac poté podal trestní oznámení na Oaklandskou policii a požadoval 10 miliónů dolarů. Jeden z důležitých momentů Tupaca, nerespektování autorit! Velký problém, který v něm utkvěl, v jeho osobě. Začal to dávat najevo v textech, texty jakou jsou Trapped, kde rapuje o tom, že je uvězněný a všechny zkorumpované „fízly“ posílá do věčných lovišť, nebo song Ambitionz az Ridah, kde říká, že je nezastavitelný nikým, dokonce ani policií. Tento moment ho v začátku kariéry proslavil, ale zároveň ztrapnil, zostudil. Výše odškodnění nakonec byla „jen“ 40.000 dolarů, ze které zaplatil několik právníků a koupil si první auto.

1992: Film Juice, kde si zahrál roli Bishopa a jedna z jeho nejslavnějších hlášek filmu: „Jsem blázen a nenechám se sebou vyjebat“! Velká role Tupaca, hodně navštěvovaný film a velký vzor pro tehdejší americké teenagery.

1992: Špatná reklama je taky reklama! Jednoduše a drsně řečeno! Ronald Ray Howard, kterému bylo 19 let zastřelil člověka a podle jeho právníka poslouchal do sluchátek album 2Pacalypse Now, která ho jak tvrdil sám obžalovaný – nutila zabíjet.

1992: Na venkovním festivalu v Marin City zabila údajně odražená kulka z Tupacovy zbraně 6-letého kluka. Tupac se až v roce 1996 vypořádal soudně s rodiči usmrceného kluka. Ve špatný čas, na špatném místě. Možná. Tupac začal být vnímán jako násilník a zrůda.

1992: Viceprezident Dan Quayle oznamuje, že album „2Pacalypse Now“ nemá místo v tehdejší společnosti a byl zakázán prodej tohoto alba. ZA CO? ZA UPŘÍMNÉ TEXTY O PROBLÉMECH DOSPÍVÁNÍ, PROBLÉMECH V GHETTU A SPOLEČNOSTI? PROČ?

1993: Rvačka s řidičem limuzíny v Hollywoodu hned potom, co ho řidič nařkl, že užívá v autě drogy. A další a další problémy se zákonem trvaly. Deset dní ve vězení za to, že vyhrožoval místnímu rapperovi v Michiganu, že ho zmlátí baseballovou holí. 10 dnů ve vězení, aby se zklidnil! Můj názor je ten, že Tupac byl nevybouřený, možná ovlivněn kamarády, přebytkem alkoholu a marihuany. Rozhodně jedno z jeho nejhorších období v životě, problém za problémem, kde se jen ukázal!

1993: Při natáčení filmu Poetic Justice se dostalo do novin, že Tupac byl požádán o to, aby si udělal test na HIV. Celá situace se udála tak, že Janet Jackson měla líbací scénu s Q-Tipem a na druhý den byli oba nemocní a v horečkách. Za několik dní se měla natáčet i scéna, kdy se Janet líbá s Tupacem. Ta svému managerovi řekla, aby si udělal 2Pac test na HIV. Strach? Chtěla se proslavit Janet, sestra zesnulého Michaela Jacksona? Tupac odmítl, ale nakonec si udělal test HIV. 

1993: Vyšetřován za to, že střílel na policisty, kteří byli v civilu a mimo službu. Ti údajně dost nepříjemně otravovali řidiče auta a chtěli mu zkontrolovat celé auto a najít u něj drogy, měli podezření na to, že je drogový dealer. Obvinění byli poté stáhnuty oběma policisty.

1993: 19-ti letá žena, která poznala Tupac a jeho kamarády v New Yorku řekla policii, že byla Pacem a jeho kamarády znásilněna.

1993: Společnost Columbia Pictures donutila režiséra připravovaného filmu „Higher Learning“ Johna Singletona, aby vyhodil Tupaca z natáčení a rozvázala s ním pracovní smlouvu na hlavní roli ve filmu. A problémy se kupily dále.

1993: 15 dní ve vězení za to, že zmlátil režiséra Allena Hughese, bratři Hughesovi ho poté vyhodili z filmu „Menace II Society“, kde měl Tupac opět hrát hlavní roli.

1994: Soundtrack k filmu „Above the Rim“, kde měl Tupac jeden z velkých hitů „Pour Out a Little Liquor“ se prodalo přes 2 miliónů kopií.

1994: Tupac je v listopadu postřelen a okraden o řetězy v hodnotě 40.000 dolarů a to ve vestibulu nahrávací společnosti na Times Square. Hned druhý den podepisuje „revers“ v nemocnici, kde se necítí bezpečně. Hned druhý den se objevuje v soudní síni – žaloba z údajného znásilnění a držení zbraní. Podle jeho slov se musel ukázat v soudní síni, protože mu nikdo nevěřil, že byl postřelen a okraden. Tehdy byl uznán vinným v bodech žaloby za sexuální zneužití. Proč? Kde byl Tupac? Dle jeho slov v osudnou noc, kdy jeho kamarádi měli ve vedlejším pokoji znásilnit a osahávat „nadrženou fanynku Tupaca“, která údajně Paca pořád sledovala a sama se pozvala do jejich hotelového pokoje. Kde je spravedlnost? Kde jsou důkazy? Kde našly důkazy, že to udělal i Tupac? Společnost si dělá špatný názor díky pár přešlapům v jeho kariéře.

1994: Setkává se se svým biologickým otcem, bylo to krátce, ale pro něj to bylo něco neskutečného. Do nemocnice za ním přijel Billy Garland, tehdy se viděli oba poprvé.

1995: Odsouzen na 4 a půl roku do věznice s maximální ostrahou a to jen za údajné osahávání jeho „nadržené fanynky“. 

1995: Mezitím vychází jeho další album, ME AGAINST THE WORLD. Hned se dostává do TOP1 všech hitparád a 1. místo v prodejnosti. První umělec, který má album v TOP1 a je ve vězení. 

1995: V interview pro časopis VIBE se vzdává své životní filozofie „THUG LIFE“, která ho dostala do tolika problémů. V tom stejném rozhovorů podezřívá Puff Daddyho, Biggieho a Andreho Harella z toho, že měly prsty v jeho postřelení a okradení, které se stalo v budově, kde byli všichni v 10. patře a nikdo z nich mu nechtěl pomoct. PRVNÍ NÁZNAKY NESNÁŠENLIVOSTI MEZI TUPACEM A EAST COAST RAPPERY? 

1995: Tupac si bere Keishu Morris, ženu, kterou znal a viděl pouze párkrát. Jeho manželství je ale poté anulováno. POKUS O ČASTĚJŠÍ NÁVŠTĚVY, ZMÍRNĚNÍ TRESTU?

1995: Suge Knight, Bigboss mafiánského labelu platí za Tupaca kauci – 1,4 miliónů dolarů. Vítá ho v rodině Death Row Records, kde jsou takoví borci jako je Snoop Dogg, Dr.Dre, Kurupt a Daz Dillinger. Zároveň s ním podepisuje smlouvu na 3 alba, které má nahrát a potom bude volný. Tupac hned po příletu do Los Angeles začíná s nahráváním alba ALL EYEZ ON ME, které má být první dvoj-album v celé rapové historii.

1995: Tupac přiznává v rozhovoru pro časopise VIBE, že spal s manželkou Notoriouse B.I.G – Faith Evans. Ona ale toto tvrzení odmítá. VRACÍ RÁNU CELÉMU EAST COAST A RÁDOBY RAPPERŮM?

1996: Kdo by tušil, že to je poslední rok života Tupaca? ANI SÁM TUPAC NE! ANI SUGE KNIGHT, KTERÝ HO MĚL PODLE MĚ JEN „DOJNOU KRÁVU NA PENÍZE.“

1996: Vychází album ALL EYEZ ON ME. Za pár dnů se z něho stává několika platinové album. Ve videoklipu s názvem „2 of Amerikaz Most Wanted“, kde je i Snoop Dogg si oba dělají srandu z Biggieho a Puffyho, které hrají dvojníci a kteří jsou na začátku videoklipu šikanováni oběma rappery.

1996: Vychází brutální „beef“ song. Jeden z nejlepších v historii rapu. HIT EM UP. Biggie, Bad Boy Records a Mobb Deep, to jsou oběti tohoto songu, který rozděluje USA na dva pobřeží.

7.9.1996: Po zápase Mike Tysona a Bruce Seldona v Las Vegas nastupuje do auta se Suge Knightem, majitelem vydavatelství Death Row Records. Ještě předtím ale oba potkají spolu s kumpány Orlanda Andersona, člena gangu Crips, kterého dokopou a utíkají pryč. Na cestě do klubu 662 zastavuje auto s Tupacem a Suge Knightem jako řidičem na křižovatce, z pravé strany zastaví i bílý Cadillac. Tupac je čtyřikrát postřelen. Knight, který má údajné společnosti s gangem Bloods má pouze menší škrábanec od jedné z kulek na hlavě. JAK SE TO MOHLO STÁT? Shakur je odvezen do nemocnice, je mu operativně odstraněna pravá plíce. 

11. září 1996: Chlápek, který sedí ve svém autě, v Comptonu je zastřelen členem gangu z Los Angeles – Crips. Jedna z několika desítek vražd, která souvisí s bitvou mezi gangy Crips a Bloods. Suge Knight prý údajně sponzoroval gang Bloods a chystal odvetu za postřelení Tupaca.

13. září 1996: Po šesti dnech v kritickém stavu ho maminka Afeni Shakur odpojuje z přístrojů, je 16:03 hodin a Tupac je prohlášen za mrtvého. Bylo mu 25 let. 9 platinových alb, 7 posmrtně vydaných alb, 75 miliónů prodaných alb, 713 songů a 7 filmů hovoří za vše. Tupac nebyl rozhodně svatoušek, možná kdyby žil i dnes v roce 2024 by se objevil ve vězení ještě jednou, nebo dvakrát. Možná by nadále žil, možná by spolupracoval z East Coast rappery, natočil by 20 filmů a měl vlastní vydavatelství.

Tímto článkem jsem vám chtěl ukázat NEJZÁSADNĚJŠÍ MOMENTY V TUPACOVĚ ŽIVOTĚ.

Co jsou pro mě ale rozhodující momenty a jak já samotný chápu Tupaca? 

1-Nejvíce ho ovlivnila výchova. Neměl mužský vzor. Proto byl takový, jaký byl. Neuznával autority, ani učitele, ani policisty, ani kritiku na svou práci. Mužský vzor tomu chyběl. Tresty, zákazy by možná v raném dětství ovlivnily jeho chování. Možná by byl klidnější a některé rvačky, postřelení by se daly vyřešit jinak – klidnějším tónem. Asi to nebyl moc klidný člověk, tvrdohlavý, bojoval za svůj názor v každé situaci. Každý jsme ale originál, každý jsme ale jiní. 2Pac takový byl.

2-Postřelení v roce 1994 ho ovlivnilo natolik, že neměl v lásce východ Ameriky, celé Bad Boy Records, Biggieho, kterému pomohl na výsluní, kterého učil rapovat, pracovat s textem a kterému dovolil spát na svém gauči, když ještě neměl Biggie moc peněz. Navíc tomu přililo do ohně i podepsání kontraktu s Death Row Records, vydavatelství, které rozhodně nebylo svaté. Začalo to už svým logem, kterým se prezentovaly, člověk sedící na elektrickém křesle. Co chtěli dokázat? Měli ve svém týmů schopné rappery a producenty, ale ryba smrdí od hlavy a Suge Knight porušil podmínku v roce 1996 a společnost šla ke dnu. Tupac si myslel, že je s nimi nejsilnější ve hře, ale přitom byl slabý, byl na straně těch, kteří chtěli udávat směr, ti nakonec ztroskotali. Mafie, která vedla do zániku. Kdyby pracoval sám, ve svém vydavatelství, nebo kdyby si odseděl 3 roky a možná by ho pustili, uvažoval by třeba jinak, klidněji. Tzv., z vrcholu pád až na samé dno. Do rakve, ze které už nemohl vstát.

3-Díky smrti je člověk slavnější, pokud ale něco dokázal na tom světě, není vzpomínán nejen svou rodinou, ale zejména fanoušky a těch Tupac měl spoustu. Myslím si, že pokud by Tupac stále žil, neměl by takový počet fanoušků. Protože když někdo zemře, všichni jsou najednou pokornější a mírnější k němu. Zapomenou snadno na strasti a problémy a ty špatné vlastnosti, které měl. Toto je případ i Tupaca, smrt proslavuje. A vydělává. Možná bychom se na něho dívali jako na člověka, který by tento rok oslavil 46 let, který by možná strávil další roky ve vězení. Možná bychom ho více soudili a třeba ani já sám bych ho nepřekládal, protože by pro mě nebyl zajímavý. JEŠTĚ JEDNOU – SMRT VÁS PROSLAVÍ! Rozhodně to byl talentovaný, neskutečně talentovaný člověk. Důkazem jsou toho materiály, ať už filmy, citáty, jeho výroky v rozhovorech a zejména texty jeho songů. 

Budiž mu země lehká a snad se objeví někdo v dnešním hip-hopu, kdo upřednostní „hloubku a význam textu“ před „penězi, auty a bitches“. Chce to příběh a to většina nové hudby nemá a nebude mít!!! Tupac dokázal dodat každému songu neskutečný, až mrazivý příběh.

Článek vytvořil: DjBeton / tupac-cz.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *