Kolik stojí hvězda na Chodníku SLÁVY v Los Angeles? Kdo ji platí? + FOTKY uvedení 2Paca

Kolik stojí hvězda na Chodníku SLÁVY v Los Angeles? Kdo ji platí? + FOTKY uvedení 2Paca

Proč stojí hvězda na hollywoodském chodníku slávy 55 000 dolarů a kdo ji platí?

Hollywoodský chodník slávy je jednou z nejoblíbenějších turistických atrakcí v Kalifornii. Na této pamětihodnosti se nachází více než 2 700 hvězd a cesta k získání hvězdy může být dlouhá a nákladná.

Kolik tedy stojí instalace hvězdy a kdo ji platí? Ana Martinezová, dlouholetá producentka Chodníku slávy, nám poskytla rozhovor. Řekla, že každá hvězda je vyrobena z teraca a celkové náklady na instalaci činí 55 000 dolarů.

„Většina těchto peněz jde skupině zvané Hollywood Historic Trust, která hvězdy opravuje a udržuje,“ vysvětlila Martinez. „Zbytek peněz jde na výrobu hvězdy, rozebrání náměstí, zabezpečení, pamětní desku.“

Část prostředků se také použije na bezplatné slavnostní odhalení hvězd, které se koná před zraky dychtivých fanoušků.

Sekyiwa ‚Set‘ Shakur poses during the posthumous Rapper Tupac Shakur’s star unveiling ceremony on the Hollywood Walk of Fame in Los Angeles, California, U.S. June 7, 2023. REUTERS/Mario Anzuoni

Nominovat osobnost na hvězdu může kdokoli, pokud k tomu dostane písemný souhlas nominované osoby. Vzhledem k vysoké ceně jsou to však obvykle nahrávací společnosti, televizní sítě a fankluby, které nominují jednotlivce a platí za instalaci hvězdy.

Před začátkem pandemie chodník slávy ročně navštívilo asi 10 milionů lidí, přičemž mnoho z nich se do Hollywoodu přijelo podívat na slavnostní uvedení do funkce.

Podle Martinez přilákal obřad za legendárního mexického zpěváka Vicenteho Fernándeze v roce 1998 jeden z největších davů lidí v historii.

“ Uspořádala jsem pro něj obřad v Den veteránů, i když jsem si nemyslela, že ten den budou mít všichni na světě volno,“ řekla Martinez o Fernándezově uvedení do funkce. „Přišlo na něj největší množství lidí. Byly to 4 000 lidí a to bylo po mnoho a mnoho let rekordním číslem.“

Překlad: djbeton