Eminem – Stan ft. Dido – 2000 – long version – české titulky

Eminem – Stan ft. Dido – 2000 – long version – české titulky

„Stan“ je píseň amerického rappera Eminema, jejíž vokály jsou samplovány z úvodních řádků písně Thank You britské zpěvačky Dido. Byla vydána v roce 2000 jako třetí singl z Eminemova třetího alba The Marshall Mathers LP (2000). „Stan“ se umístil na 51. místě žebříčku Billboard Hot 100. Mimo Spojené státy se „Stan“ dostal na první místo hitparád ve 12 zemích, včetně Spojeného království, Německa, Austrálie a Irska.

Skladba produkovaná 45 Kingem používá jako základní sampl mírně upravený break z písně Thank You; obě písně vyšly jako singly koncem roku 2000. Zpětně je „Stan“ označována za jednu z Eminemových nejlepších písní a vedle „The Real Slim Shady“ a „Lose Yourself“ je považována za jednu z jeho charakteristických skladeb.

V roce 2003 časopis Rolling Stone zařadil „Stan“ na 296. místo svého seznamu 500 nejlepších písní všech dob, v aktualizovaném seznamu z roku 2021 zvýšil své hodnocení na 223. Píseň byla také uvedena na 15. místě v seznamu nejlepších hiphopových písní všech dob, který sestavila televize VH1, a jmenována v Rock and Rollové síni slávy v žebříčku 500 písní, které formovaly rock and roll.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *