Tha Dogg Pound Ft. Snoop Dogg – New York, New York – videoklip – 1996 – české titulky

Tha Dogg Pound Ft. Snoop Dogg – New York, New York – videoklip – 1996 – české titulky

„New York, New York“ je píseň amerického hiphopového dua Tha Dogg Pound, ve které vystupuje Snoop Doggy Dogg. Píseň byla vydána jako propagační singl a je hlavním singlem z jejich debutového alba Dogg Food.

Píseň, kterou produkoval DJ Pooh, byla poctou stejnojmenné písni Grandmastera Flashe a skupiny Furious Five a městu New York.

Obsah

Píseň produkoval DJ Pooh a mixoval ji Dr. Dre. V této písni je také použit sampl stejnojmenné písně Grandmaster Flash & the Furious Five. Je také považována za útok na Notoriouse B.I.G., protože je v ní použit podobný beat jako v televizní reklamě Notorious B.I.G. na St. Ides, nicméně Kurupt uvedl, že DJ Pooh dal Notorious B.I.G. instrumentál původně pro reklamu na St. Ides.

Zdroj – mega.nz:

Zdroj – youtube:

Videoklip

Videoklip byl natočen 16. prosince 1995 v Red Hooku v Brooklynu a na Times Square na Manhattanu v New Yorku. Ve videoklipu členové skupiny Tha Dogg Pound rapují u newyorských mrakodrapů.

Děj videoklipu, který se odehrává v New Yorku, byl také umocněn tím, že se na natáčení střílelo poté, co se newyorští obyvatelé cítili zneváženi tím, že hiphopoví umělci ze západního pobřeží cestovali do New Yorku, aby zde natočili videoklip v době soupeření mezi východním a západním pobřežím. Videoklip měl být původně před natáčením věnován New Yorku.

Rapper z východního pobřeží The Notorious B.I.G. zavolal do rozhlasové stanice Hot 97 přímo Funkmaster Flexovi a incident vyprovokoval. Několik fanoušků východního pobřeží pak jeli na natáčení, kde bylo část bandu Dogg Pound v přívěsu a vystřelili několikrát a odjeli pryč. Nikdo nebyl nikdy chycen. Věc byla nahlášena na policii, ale nikdo nebyl obviněn.

Po natáčení natočili Snoop Doggy Dogg a Tha Dogg Pound navíc scény kopání do budov v New Yorku. Videoklip byl vydán 4. února 1996.

Odpověď

V reakci na tuto píseň vydala dua z východního pobřeží Capone-N-Noreaga a Mobb Deep ve spolupráci s Tragedy Khadafim píseň s názvem „L.A., L.A.“, ve které Tha Dogg Pound vyjadřují svůj nesouhlas s videoklipem New York, New York, v němž Tha Dogg Pound a Snoop Doggy Dogg kopou do budov v New Yorku. Tha Dogg Pound odpověděli skladbou NY ’87, ve které se objevili 2Pac, DJ Quik a Deadly Threat a ve které vyjadřují svůj nesouhlas s rappery z východního pobřeží Mobb Deep a Tragedy Khadafi, a ve které se objevily i výpady vůči The Notorious B.I.G., Jeru the Damaja, A Tribe Called Quest a Channel Live. Skladba zůstala nevydána až do roku 2011.

Živé vystoupení

Skupina Tha Dogg Pound ji živě zahrála 4. ledna 1996 v Gund Areně v Clevelandu během turné Tribute to Eazy-E. Píseň také živě zahráli se Snoop Doggy Doggem 4. července 1996 v House of Blues v Sunset Strip v západním Hollywoodu v Kalifornii.

Zdroj: wikipedia

Překlad: djbeton

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *