Big Pun – It’s So Hard – 2000 – oficiální pocta – české titulky

Big Pun – It’s So Hard – 2000 – oficiální pocta – české titulky

BIG PUN – RIP – 10.listopad 1971 – 7.únor 2000

„It’s So Hard“ je debutový singl z druhého studiového alba Big Pun, na kterém hostuje zpěvák R&B Donnell Jones. Song byl vydán dva měsíce po jeho smrti, a proto bylo rozhodnuto, že se videoklip stane jeho poctou.

Ve videoklipu natočeném v New Yorku se objevují různí členové hiphopové komunity a také členové jeho rodiny, například manželka a tři děti. Vystupuje v něm také tehdy neznámý DJ Khaled.

V písni Pun popisuje, jak je pro něj těžké být člověkem. Popisuje, jak ho lidé nenávidí, jak se mu pokoušejí vzít ženu, ale také jaké to je v New Yorku: „Nepřátelé na tebe plivou, nejlepší přátelé tě unesou/ nikomu nevěříš.“ Uvádí také, že se zmiňuje o lidech, kteří teď vycházejí z lesa, když se stává slavnějším, příkladem textu je jeho otázka: „Odkud tě znám? Ze základní školy? Já tě neznám, člověče!“

Nedílnou součástí beatu je sampl písně „En Un Rincon Del Alma“ od Dannyho Rivery z roku 1975. Sampl začíná v čase 00:32 a je slyšet po celou dobu.

Úspěchy:

„It’s So Hard“ je první posmrtný singl portorikánsko-amerického rappera Big Puna z jeho druhého studiového alba Yeeeah Baby z roku 2000. Obsahuje zpěváka Donella Jonese, produkovali ji Younglord a Jay „Waxx“ Garfield a byla vydána po jeho náhlé smrti.

Song se umístil na 75. místě žebříčku Billboard Hot 100 a na 19. místě žebříčku Billboard Hot R&B/Hip-Hop Songs.

Poselství po smrti

Big Punovo druhé album Yeeeah Baby, dokončené po jeho smrti, vyšlo v dubnu 2000. V žebříčku Billboard se umístilo na třetím místě a do tří měsíců od vydání získalo status zlaté desky. V dubnu 2001 vyšlo posmrtné kompilační album Endangered Species. Na albu Endangered Species byly shromážděny některé z Punových největších hitů, dříve nevydaný materiál, četná hostování a remixované „největší sloky“. Stejně jako jeho ostatní alba se i toto dostalo do první desítky žebříčku Billboard 200, kde dosáhlo 7. místa, ale neprodávalo se ho tolik jako předchozí alba Big Puna.

Na albu Duets spolupracoval s Fat Joem: The Final Chapter, albu skladeb, na nichž se podílel i zesnulý The Notorious B.I.G.. Skladba „Get Your Grind On“ začíná rozhovorem Big Puna pro rádio, ve kterém řekl, že u nebeských bran vystoupí v duetu s Biggiem. 18 Pun se také objevil na skladbě z druhého alba obnovené skupiny Terror Squad, True Story, ve skladbě „Bring ‚Em Back“ s Big L, dalším zesnulým rapperem.

Přesněji 2.května 2001 newyorská městská rada zastavila plány na přejmenování malé části Rogers Place jako pocty, a to kvůli nelibosti nad texty Big Puna, které „obsahovaly vulgarismy a odkazy na násilí a obchodování s drogami“.

V roce 2002 byl o Big Punovi natočen dokumentární film s názvem Big Pun: Still Not a Player jsou záběry, na nichž je zachycen, jak mlátí Lizou Riosovou pistolí a v dospívání byl bezdomovcem a jako dítě byl zneužíván.

Překlad: djbeton

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *