2Pac: Brenda’s Got a Baby (1992) – CZ TITULKY

2Pac: Brenda’s Got a Baby (1992) – CZ TITULKY

„Brenda’s Got a Baby“ je píseň amerického rappera 2Paca z jeho debutového alba 2Pacalypse Now (1991). Píseň byla nejprve vydána jako propagační CD singl měsíc před vydáním alba a poté, v únoru 1992, byla znovu vydána jako oboustranný A-side singl s písní „If My Homie Calls“. Píseň, ve které zpívá doprovodné vokály R&B zpěvák Dave Hollister s Roniece Leviasovou, je o dvanáctileté dívce jménem Brenda, která žije v ghettu a má dítě, které nemůže uživit. Píseň se zabývá problematikou těhotenství mladistvých a jeho dopadem na mladé matky a jejich rodiny. Stejně jako mnoho Shakurových písní čerpá i „Brenda’s Got a Baby“ z tíživé situace chudých. Pomocí Brendy, která představuje mladé matky obecně, Shakur kritizuje nízkou úroveň podpory ze strany otce dítěte, vlády a společnosti obecně. Shakur píseň napsal během natáčení celovečerního filmu Juice poté, co si přečetl novinový článek o dvanáctileté dívce, která otěhotněla se svým bratrancem a dítě hodila do kontejneru na odpadky.

Hudební video
Videoklip k písni je černobílý. Byl natočen tak, aby vizualizoval to, co Shakur vypráví. V první části je vidět Shakur a „Brenda“ a pak začíná samotný příběh. Brendu ztvárňuje Ethel „Edy“ Proctor.

Video začíná slovy „based on a true story“, ačkoli samotné postavy jsou smyšlené, Shakur píseň napsal poté, co si v novinách přečetl příběh o dvanáctileté dívce, která otěhotněla se svým bratrancem a snažila se dítěte zbavit v popelnici.

Části videoklipu byly zařazeny do filmu Tupac: V roce 2003 se video objevilo v dokumentu Resurrection o životě 2Paca, později v televizním pořadu, ve videoklipu k písni „Ghetto Gospel“, ve videoklipu k písni „Changes“ a jako bonus se objevuje celé na DVD s filmem. Část videoklipu a písně zazněla v životopisném filmu o 2Pacovi All Eyez on Me, který byl uveden 16. června 2017.

Překlad: djbeton