2Pac Feat. Outlawz: Hit ‚Em Up (1996) – CZ TITULKY

2Pac Feat. Outlawz: Hit ‚Em Up (1996) – CZ TITULKY

„Hit ‚Em Up“ je diss track hiphopového umělce 2Paca, na kterém se podílela skupina Outlawz. Jedná se o b-stranu singlu „How Do U Want It“, který vyšel 4. června 1996. Text písně obsahuje kruté urážky několika rapperů z východního pobřeží, především Shakurova bývalého přítele, který se stal jeho rivalem, Notorious B.I.G. (hovorově označovaného také jako Biggie Smalls). Píseň byla nahrána v Can Am Studios v roce 1996. Předchozí verze písně byla nahrána v říjnu 1995.

Reportér Chuck Philips, který se Shakurem v Can Am dělal rozhovor, píseň popsal jako „jízlivý džihád proti východnímu pobřeží, v němž rapper vyhrožuje, že zlikviduje Biggieho, Puffa a řadu umělců Bad Boy a dalších newyorských interpretů.“ Píseň produkoval dlouholetý spolupracovník Johnny „J“. Videoklip, který je sám o sobě označován za infantilní, obsahuje imitace Biggieho, Puffyho a člena skupiny M.A.F.I.A. Lil‘ Kima.

„Hit ‚Em Up“ měl velký podíl na vyhrocení rivality mezi hip hopem na východním a západním pobřeží. Po jejím vydání reagovali rappeři z východního pobřeží, kteří byli v písni uráženi, vlastními skladbami. Kontroverze kolem této písně je částečně způsobena Shakurovou vraždou, ke které došlo pouhé tři měsíce po jejím vydání.

Píseň je všeobecně považována za jeden z nejlepších diss tracků, které kdy byly nahrány.

„Hit ‚Em Up“ se původně objevila jako B strana na Shakurově singlu „How Do U Want It“. V roce 1998 vyšla na Shakurově prvním kompilačním albu Greatest Hits. Remix písně se objevil na albu Nu-Mixx Klazzics (2003) s úvodním textem z původně explicitní verze a hlavním textem z upravené rádiové verze.Živá verze písně byla zařazena na vydání alba Tupac z roku 2005: „Hit ‚Em Up“ byla poprvé vydána na albu Death Row Greatest Hits, a znovu vyšla jako živá nahrávka na albu 2Pac Live z roku 2004.

V druhé polovině Eminemovy písně „Quitter“ se rapper pokouší předělat „Hit ‚Em Up“ a sama o sobě je diss trackem namířeným proti Everlastovi. Eminem má ve své verzi podporu od D12, stejně jako Outlawz podporovali Shakura v originále. „What I Think About You“ od Bow Wow používá reinterpolaci „Hit ‚Em Up“ a je diskovou písní vůči kolegovi raperovi Soulja Boy Tell ‚em.

Píseň se objevuje v životopisném filmu 2Pac „All Eyez On Me“ (2017), kde 2Pac píseň předvádí během svého koncertu v House Of Blues v roce 1996, ve filmu jako vzkaz Biggiemu, když mluví o vztahu s Faith Evans, Biggieho manželkou.

Překlad: djbeton