2Pac feat. Nas: Thugz Mansion (2002) – CZ TITULKY

2Pac feat. Nas: Thugz Mansion (2002) – CZ TITULKY

„Thugz Mansion“ je píseň od 2Paca, vydaná jako posmrtný singl se dvěma známými populárními verzemi, obě vyšly na albu Better Dayz z roku 2002. Byla nominována na cenu Source Awards za singl roku (mužský sólový interpret).

Přehled
Thugz Mansion byl 2Pacův obraz gangsterské alternativy nebe. Tato píseň, která je jednou z nejintrospektivnějších a nejduchovnějších písní 2Paca, hovoří o tom, že by chtěl odpočívat v pokoji a že by nakonec našel štěstí, až bude na místě, kde skončí všechny problémy a bolesti jeho života, a že by chtěl po smrti skončit na tomto místě klidu; také zmiňuje různé osobnosti afroamerické kulturní historie (jmenovitě např: Marvin Gaye, Billie Holiday, Jackie Wilson, Sam Cooke, Malcolm X, Miles Davis) a nedávné politické události (např. Latasha Harlins), které podle něj budou v nebi.

Skladba se stala jedním z největších Tupacových hitů – Anthony Hamilton, který účinkoval v jedné z verzí vydaných na Better Dayz, řekl, že Tupac touto písní žil a její poselství díky jeho smrti ještě více rezonovalo. Saul Williams, který ztvárnil hlavní roli v broadwayském muzikálu Holler If Ya Hear Me s Tupacovou hudbou, uvedl, že v textu písně o hledání posledního úniku před neúprosně násilnou realitou Tupac „nastoluje skutečnou otázku, která je podle mého názoru nesmírně upřímná, a sice: pokud jste vystaveni velké míře násilí a chudoby, jak se dá vůbec očekávat, že budete vědět, jak se informovaně rozhodovat? Lidé pak od vás očekávají, že budete mírumilovní. Jak můžete očekávat, že budu mírumilovný, když nemám žádné příklady fungování míru ve svém životě?“.

Verze
Dva remixy vyšly posmrtně na dvojalbu Better Dayz z roku 2002. Na prvním disku alba se nachází remix s názvem „Thugz Mansion-Nas Acoustic“, na kterém se podílel rapper Nas a zpěvák J. Phoenix. Disk 2 alba obsahuje tradičnější hiphopový remix a vystupuje v něm zpěvák Anthony Hamilton, tato verze byla na albu uvedena pouze jako „Thugz Mansion“, ale je známá jako „7 Remix“, protože ji remixoval producent 7 Aurelius. Skutečná původní verze, kterou produkoval Johnny „J“, nebyla nikdy oficiálně vydána.

Bylo vydáno několik verzí verze „Nas Acoustic“;

„Outlawz Remix“, na které se podíleli Young Noble z Outlawz, Nas a J. Phoenix.
„Thugz Mansion (N.Y.)“ se nachází na Nasově albu God’s Son z roku 2002. V této verzi si Tupacova a Nasova druhá sloka vyměnily místa a Tupacova první sloka byla nahrazena novou Nasovou slokou.
„Thugz Mansion (2Pac Original) Acoustic“, která jednoduše vystřihuje sloky přednesené Nasem.

Překlad: djbeton